Drinken

Openen of niet?

Die mooie fles staat op tafel. Mooie herinneringen komen ook ter tafel. En vragen zoals “Hoe was dat toen?”

Een andere vraag is dan nooit ver weg. “Zullen we de fles openen of dicht bewaren?”

 

Laten we een handje helpen om wat meer te vertellen over het bewaren van wijn, de gevolgen van het ouder worden van wijn en hoe een oude fles te openen.

 

Bewaren

Alle flessen in ons assortiment zijn in de hals afgesloten met een natuurkurk. Een kurk is namelijk een heel goede manier om zuurstof tegen te houden. Een vochtige kurk zet goed uit tegen de wand van de flessenhals. Om die reden worden wijnen liggend bewaard. Denk ook aan de luchtvochtigheid van de ruimte, die moet rond de 70% zijn. Vermijd daarnaast te indringende geuren.

Een stabiele temperatuur is van belang omdat bij schommelingen hiervan door krimpen en uitzetten er een grotere kans is dat zuurstof bij de wijn komt. Die temperatuur ligt in het ideale geval rond de 11 graden Celcius. Koelkasten zijn dus te koud en daarbij geen geschikte plek.

Een donkere plek is aan te raden omdat UV straling een negatieve invloed heeft op de smaak. De wijn zit daarom in donker gekleurde flessen. Daarnaast zal – ook door kunstlicht – het etiket van de wijn door direct licht gaan verkleuren.

 

Ouder worden

Het verouderingsproces van de wijn wordt beïnvloed door onder andere de hoeveelheid alcohol, de aanwezigheid van tannine en het gehalte suiker (restsuiker). De zuren in de wijn bouwen af. Ook ontstaat er bezinksel doordat tanninen zich binden aan pigment. Hierdoor wordt de kleur van oudere wijn ook lichter.

De basis voor de kwaliteit wordt gelegd door de verhoudingen waarin alle genoemde elementen aanwezig zijn in de wijn op het moment van bottelen. De periode waarin een wijn goed te drinken (op dronk) is wordt ook wel een drinkvenster genoemd. Een drinkvenster kan enkele jaren, maar ook enkele decennia beslaan.

De wijnmaker heeft veel invloed door de manier waarop de druiven verbouwd zijn. Dit gaat om het terroir, het samenspel van bodem, klimaat, ligging ten opzichte van de zon en de leeftijd en soort wijnrank. Per jaar kan de kwaliteit van de oogst daarnaast verschillen, met gemiddelde tot grote wijnjaren als gevolg. Na bottelen is het dus van belang dat de wijn goed bewaard is.

 

Ook bij jaarwijn.nl weten we niet in hoeverre een wijn nog drinkbaar is. Uiteraard liggen onze wijnen in de kelder. Daarnaast komen ze uit kelders en andere opslaglocaties waar ze tot wel tientallen jaren gelegen hebben. We beoordelen de flessen aan de buitenzijde omdat dit iets zegt over hoe er met de wijn is omgesprongen. Oorspronkelijk afgegeven indicaties van drinkbaarheid lopen van een jaar of 10 tot een veelvoud ervan. Op het moment dat een fles nog goed gevuld is kunnen we vaststellen dat ook de kans op oxidatie kleiner is. Alle andere genoemde factoren spelen echter ook mee waardoor hier geen enkele garantie op is.


Zo proefden we onlangs zowel een Clos Beauregard (Pomerol) uit 2000 die tegenviel als een Chateau Cadet Piola (Saint-Émilion) uit 1978 die nog heel mooi te drinken was. Het kan helaas ook voorkomen dat een fles in het geheel niet meer te drinken is, al ziet deze er van de buitenzijde nog puntgaaf uit. We geven daarom geen enkele garantie op de uiteindelijke drinkbaarheid van de wijnen. Een tegenvallende ervaring is geen aanleiding voor een tegemoetkoming in welke vorm dan ook.

 

Openen

Als het besluit genomen is om de wijn te openen, dan is het raadzaam de volgende zaken in het oog te houden:

  • Zet de fles minimaal 24 uur van tevoren rechtop zodat het aanwezige depot naar de bodem kan zakken.
  • Gebruik een kurkentrekker met een lange spiraal en trek de kurk rustig en met aandacht recht uit de fles. Er zijn ook speciale openers verkrijgbaar voor oudere kurken, deze werken met 2 scherpe metalen pennen aan de zijkanten van de kurk
  • Als de kruk verbrokkeld kan de wijn altijd gezeefd worden.
  • Schenk de wijn rustig uit in een smalle karaf. Afhankelijk van de kwaliteit kan de wijn direct gedronken worden of mag even staan om een beetje lucht te krijgen. Wacht echter niet te lang omdat een oude wijn snel achteruit zal gaan na openen.
  • Lees hier meer.


Share by: